Ieri, 21.08.2023 s-au împlinit 35 de ani de la tragedia de pe Valea Uzului, astfel un grup de credincioși au participat la o liturghie de comemorare realizată în apropierea locului accidentului.

Mai mulţi credincioşi ortodocşi şi romano-catolici din Faraoani (19), Valea Mare (4) şi Orbeni (4) din jud. Bacău şi-au găsit sfârşitul în seara duminicii de 21 august 1988 în timp ce se îndreptau cu un camion şi cu o remorcă spre jud. Harghita la recoltatul cartofilor. După trecerea unui pod, pe la ora 19.10, pe drumul forestier Dărmăneşti-Covasna, malul râului s-a surpat, remorca cu bagaje a derapat, apoi s-a răsturnat şi a antrenat în cădere prăbuşirea întregii maşini în albia râului. Unii s-au înecat sub lada maşinii răsturnate, alţii au fost striviţi de obloane. Din cele 63 de persoane, 27 au murit. Majoritatea erau adolescenţi şi tineri: 13-17 ani. Era în timpul comunismului. Mergeau să câştige o bucată de pâine.

Satul Faraoani fusese împresurat cu securişti în civil, de teamă să nu izbucnească vreo revoltă. În zilele precedente înmormântării au adus în sat zahăr şi ulei. Evident, în ziarele vremii nu s-a scris nimic. Erau notate accidentele din Occident, tinerii care mureau din cauza alcoolului sau drogurilor din SUA. La noi era totul bine. Nu trebuia să transpară ideea că oamenii sufereau de foame şi, în căutarea de lucru, munceau până şi copii.

Conform mărturiei supravieţuitorilor, majoritatea celor care erau în maşină au murit rugându-se. La 30 de ani au fost amintiţi în rugăciune cei care azi în majoritate ar fi avut în jurul a 45 de ani. Dumnezeu să le facă parte cu drepţii din ceruri.

Sursa: ERCIS

Lista cu victimele accidentului de pe Valea Uzului (21 august 1988)

 • Faraoani
  1. Andrei Angelica
  2. Andrei Margareta
  3. Antal Ion
  4. Antal Margareta
  5. Antal Mihai
  6. Bortoş Maria
  7. Cancel Maria
  8. Cancel Marin
  9. Ciceu Ciprian
  10. Farcaş Antonina
  11. Farcaş Carol
  12. Farcaş Varvara
  13. Frâncu Ion
  14. Iştoc Eronim
  15. Patraşc Cristian
  16. Patraşcu Adrian
  17. Roca Cornelia
  18. Roca Varvara
  19. Sabău Cristian
 • Valea Mare
  1. Duma Daniel
  2. Ghiurca Verona
  3. Patraşcu Luţa
  4. Farcaş Hulubaru Magda
 • Orbeni
  1. Irimia Petrică
  2. Neica Gheorghe
  3. Sendrea Ion
  4. Sendrea Ion fiu

Sursa Foto: Facebook Parohia Faraoani